Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο μας διαθεματική εκπαιδευτική δράση με θέμα:

«Λαύριο: ένα Φυσικό Μουσείο»

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου του τμήματος Αγγλικών του Α΄ και Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού με καθηγήτρια την κ. Ευαγγελία Τρούλλου. Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής δραστηριότητας ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν τη σημασία των Μουσείων αλλά και των Γεωτόπων - μνημείων της Φύσης μέσα από το παράδειγμα του Γεώτοπου του Λαυρίου.

Οι μαθητές έγιναν ερευνητές λύνοντας το «Μυστήριο του σακιδίου» το οποίο περιείχε ενδεικτικά ορυκτά του Λαυρίου. Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά, γρίφοι, αναζήτηση στις βιτρίνες βοήθησαν στην αναγνώριση των δειγμάτων που περιείχε το μυστηριώδες σακίδιο.

Στη συνέχεια οι μαθητές αναζήτησαν και κατέγραψαν σε φύλλο εργασίας τα ονόματα και τη χρήση των ορυκτών στα Αγγλικά. Τέλος κατέγραψαν έκθεση στα Αγγλικά στο πλαίσιο του μαθήματός για την αξία των Μουσείων.

Το πρόγραμμα και το φυλλάδιο του προγράμματος σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε από την υπεύθυνη του Μουσείου Φανή Τριπολιτσιώτου, γεωλόγο.

Ευχαριστούμε την κ. Ευαγγελία Τρούλλου καθηγήτρια Αγγλικών για την εξαιρετική συνεργασία και την καίρια βοήθειά της στο κομμάτι της Αγγλικής γλώσσας.

Τέλος ευχαριστίες οφείλουμε στη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας καθ. Κ. Αριάδνη Αργυράκη για το δανεισμό δειγμάτων ορυκτών και μεταλλευμάτων του Λαυρίου και για τις επιστημονικές πληροφορίες που μας έδωσε για αυτά.

Από τις εντυπώσεις των μαθητών που παρακολούθησαν το πρόγραμμα:

  • Το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ήταν συναρπαστικό κι ενδιαφέρον.Η καλύτερη δραστηριότητα ήταν αυτή της έρευνας για τα ορυκτά και η επίλυση των γρίφων.

                                                  Γιώργος Νικολής

  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος. Όλα τα διαφορετικά είδη εκθεμάτων παρουσιάζονται στις βιτρίνες με μεγάλη λεπτομέρεια

                                                          Σιούρδα Άννα

  • Το περιβάλλον του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ήταν πολύ φιλικό και διασκεδάσαμε πολύ λύνοντας γρίφους.


  •                                                         Ειρήνη Συνετού
  • Στη σημερινή παρουσίαση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μάθαμε τι μπορούμε να δούμε σ’ ένα μουσείο, τα είδη των Μουσείων και χαρακτηριστικά βασικών ορυκτών.

                                                       Κωστής Ηλιόπουλος

  • Το Παρελθόν μας οδηγεί στο Μέλλον! Μέσω των ορυκτών ταξιδεύουμε σε διαφορετικές εποχές της ιστορίας του πλανήτη μας και τα επεξεργαζόμαστε για να μάθουμε στοιχεία για την προϊστορία της Γης.

                                                       Νεφέλη Μαγουλά

  • Τα Μουσεία είναι σπουδαία μέρη να περάσεις το χρόνο σου με πολύ διασκεδαστικό και χαλαρωτικό τρόπο και είναι μεγάλη πηγή γνώσης για την ιστορία των ανθρώπων και του πλανήτη                                         Χρυσοβέργης Κομνηνακίδης

                                         Τζούλια Πανταζάτου

                                         Ελπίδα Ματθαίου

  • Στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας ‘ρουφάμε’ πληροφορίες, εικόνες και ιστορίες για τη φύση, τα ζώα και τους πρώτους ανθρώπους του πλανήτη μας.

                                         Ερμίνα Κεσκιλίδη