Με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Ψυχικού σχεδίασε και παρουσίασε δύο διαθεματικά προγράμματα:
Το πρώτο με τίτλο «Μέριασε βράχε» παρουσιάζει τόπους με ιδιαίτερο γεωλογικό και γεωγραφικό ενδιαφέρον οι οποίοι μέσα από τους αγώνες των ηρώων του 1821 έγιναν τόποι γεμάτοι… ιστορία. Πρόκειται για ένα διαθεματικό πρόγραμμα που συνδυάζει το μάθημα της γεωλογίας-γεωγραφίας με το μάθημα της ιστορίας. Μέσα από τις μάχες στα Δερβενάκια, στο Χάνι της Γραβιάς, στα Βασιλικά, στο Μανιάκι, στη Δραμπάλα, στους Μύλους, στην Αράχωβα, στο Μεσολόγγι κ.α. παρουσιάζονται οι τοπογραφικές ιδιαιτερότητες κάθε τόπου και πώς τις αξιοποίησαν οι αγωνιστές για να αντιμετωπίσουν τους πολυπληθείς στρατούς των Τούρκων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ τάξης του Δημοτικού έως μαθητές Λυκείου. Μέχρι τώρα το πρόγραμμα το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 1.200 μαθητές των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, Εκάλης, Ιωαννίνων και Πατρών, καθώς και μαθητές του Α΄ Γυμνασίου Λαυρίου, του Γυμνασίου Ψυχικού και του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου.

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Στεριές- Πελάγη και Νησιά στον αγώνα του 1821» είναι και αυτό ένα διαθεματικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Σχολείων που συνδυάζει τη γνωριμία των γεωγραφικών όρων με τόπους που έχουν ιδιαίτερη σημασία στον αγώνα του 1821. Μέσα από μία τρισδιάστατη περιήγηση της Ελλάδας οι μαθητές μαθαίνουν την ιδιαίτερη γεωλογική και γεωγραφική μορφή της Ελλάδας. Γνωρίζουν λιμάνια, νησιά, όρη, λιμνοθάλασσες καθώς και αγωνιστές που πολέμησαν στα μέρη αυτά. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού και μέχρι τώρα το έχουν παρακολουθήσει 500 μαθητές των Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού, Εκάλης και Πατρών.